Ihr landesecho 5 2017 erscheint heute

Nadýmání je klikněte zde důsledkem metabolismu střevních bakterií; téměř žádné nevznikají z požitého vzduchu nebo zpětné difúze plynů (především dusíku) z krevního řečiště. Bakteriální metabolismus vede ke vzniku významných objemů vodíku, metanu a oxidu uhličitého.

Vodík je produkován ve velkém množství u pacientů s malabsorpčními syndromy a po požití určitého ovoce a zeleniny obsahujících nestravitelné sacharidy (např. pečené fazole), cukry (např. fruktóza) nebo cukerné alkoholy (např. sorbitol).

Nejčastěji deficitem laktázy

U pacientů s deficitem disacharidázy  velké množství disacharidů přechází do tlustého střeva a je fermentováno na vodík. V případech nadbytku plynů v tlustém střevě je třeba zvážit celiakii, tropickou sprue, pankreatickou insuficienci a další příčiny malabsorpce sacharidů.

Metan je také produkován bakteriálním metabolismem v tlustém střevě stejných potravin (např. strava s vysokým obsahem vlákniny).

Nicméně asi 10 % lidí má bakterie

Oxid uhličitý vzniká také bakteriálním metabolismem a vzniká reakcí hydrogenuhličitanu a vodíkových iontů. H+ může pocházet ze žaludeční HCl nebo z mastných kyselin uvolněných během trávení lipidů.

  • Nicméně asi 10 % lidí má bakteriePosledně jmenované někdy produkují několik set mEq H+. Kyselé produkty uvolněné bakteriální fermentací neabsorbovaných sacharidů v tlustém střevě mohou také reagovat s hydrogenuhličitanem za vzniku oxidu uhličitého.
  • I když se občas může objevit otok, rychlá difúze oxidu uhličitého do krve obvykle brání roztažení.

Většinu rozdílů v produkci nadýmání mezi jednotlivci představuje strava, ale roli mohou hrát také špatně pochopené faktory (např. rozdíly ve flóře a motilitě tlustého střeva).

Navzdory hořlavosti vodíku a metanu při plynatosti není nebezpečné pracovat v blízkosti otevřeného ohně. Výbuchy plynů, dokonce s fatálním následkem, však byly hlášeny během operace jejuna/koliky nebo kolonoskopie, kdy byla diatermie použita během procedur u pacientů s neúplnou očistou střeva.

Reference související s etiologií

Reference související s etiologiíKoukias N, Woodland P, Yazaki E, Sifrim D: Supragastrické říhání: Prevalence a souvislost s gastroezofageální refluxní chorobou a hypomotilitou jícnu. J Neurogastroenterol Motil 21(3):398–403, 2015. doi: 10.5056/jnm15002

  • Hodnocení symptomů souvisejících s plynatostí
  • Anamnéza
  • Anamnéza současného onemocnění u pacientů s eruktací by měla být zaměřena na nalezení příčiny aerofagie, zejména alimentárních příčin.

U pacientů, kteří si stěžují na plynatost, nadýmání nebo plynatost, by měl být vyšetřen vztah mezi příznaky a jídlem (načasování, druh a množství jídla), pohyby střev a námaha k defekaci. Někteří pacienti, zejména v akutní fázi, mohou k popisu svých symptomů koronární ischemie používat termín „plyn“. Hledejte změny ve frekvenci, barvě a konzistenci stolice.

Je zaznamenána anamnéza úbytku hmotnosti.

Revize systémů by měla hledat příznaky možných příčin, včetně průjmu a steatorey (malabsorpční syndromy, jako je celiakální sprue, tropická sprue, deficit disacharidázy a pankreatická insuficience) a úbytek hmotnosti (rakovina, chronická malabsorpce).

Minulá anamnéza by měla zhodnotit všechny složky stravy pro možné příčiny (viz tabulka Některé příčiny příznaků souvisejících s plynatostí).
Vyšetření

Fyzikální vyšetření je obvykle normální, ale u pacientů s nadýmáním nebo flatusem je třeba hledat známky základního organického onemocnění při vyšetření břicha, konečníku a u žen při vyšetření pánve.